Ras:    Lapsk Vallhund

Fullständigt namn:    Avena

Alias:    Avena

Född:    2002

Ägare: Peter

Kännetecken:    Avena är en "glad skit" som är relativt okomplicerad. Hon litar mycket på sin husse och hon har ganska lätt för att gå upp i stress.

Meriter:    Avena införskaffades som husses tävlingshund men hennes karriär höll på att bli kortlivad. Vid 6 månaders ålder upptäcktes det att hon hade patellaluxation på ena bakbenet. Vi beslutade att hon skulle opereras och förtroendet gick till Strömsholms gudabenådade ortoped, Lennart Sjöström. Det visade sig att glidfåran som skall finnas i knäleden inte fanns utan ytan var konvex, dvs knäet var inte stabilt utan gled omkring i sidled. Under operationen gjordes en ny glidfåra och man flyttade även ett muskelfäste för att räta upp det kroknande benet. Efter rehabilitering blev Avena återställd även om det syns att hon idag gärna avlastar det opererade benet.

 

Den blivande tävlingshunden fick börja sin träning och karriär inlåst i bur eftersom hon inte fick anstränga benet. Så småningom kom träningen igång och husse och Avena startade sin karriär på lydnadsplanen med 106p i Lkl I. Där står vi fortfarande men husse har nog tänkt sig att vi ska ta oss lite längre än så...

Avena är en lite rastlös natur och nöten att knäcka med henne är hennes uthållighet. Hjärnan fungerar bra men inte så länge. Klickerträning fungerar bra och husse hyser gott hopp om en fortsatt lydnadskarriär. En del av problemet är ju husses bristande träningsmoral men den ska vi också ändra på.