Ras:    Working Kelpie

Fullständigt namn:    Örjagårdens Kummin

Alias:    Kummin

Född:    2006

Ägare: Susanne

Kännetecken:    I december 2006 flög jag till Odd Magne Nilsen i Isfjorden (Norge) och hämtade hem den blivande fårvallaren, Örjagårdens Kummin. Jag tog också med hennes kullbror, Örjagårdens Mach, till Nina Sixtensson i Köping. Att jag hade fått med mig så enormt mycket energi i den lilla transportväskan hade jag ingen aning om, men det skulle snart visa sig. Kummin har från första stund varit en riktig "pain in the ass" på väldigt många sätt. Hon fick mat en gång efter klockan 24 och förvandlades snabbt från söt valp till en av filmvärldens Gremlins (små, destruktiva monster). Det var upprepade funderingar att sända returpaket (väl emballerat) till Isfjorden, men eftersom Odd Magne är en synnerligen extraordinärt bra uppfödare fick jag ett e-mail där det stod: "Høres som du fått en riktig hund"(!) - och vem vill returnera en riktig hund då man äntligen kommit över en?

Nu har Kummin faktiskt utvecklats till en väldigt trevlig ung tik och jag hoppas att det kommer att fortsätta åt rätt håll. Fortsatt högenergisk, men verkar samtidigt vara mycket träningsbar och snabb att lära sig. Tror att det är karaktäristiskt för hundar från Örjagården, dvs. riktigt bra vallhundar. Nu hoppas jag bara på att hon ska mogna mentalt så att hon kan börja tränas på riktigt i vallning. Det är ju så ohyggligt tråkigt att vänta. Hittills har jag bara ägnat mig åt att åka och titta på träningar, vallhundsprov och tävlingar. Det goda det har fört med sig är i alla fall att jag har fått träffa väldigt mycket trevligt vallhundsfolk.

Meriter:    Kummin "vallade" våra gäss vid 10v ålder och hon tändes på får hos Mikael Sandström i Norrköping vid 6 månaders ålder. Det vi fick se där lovar mycket gott inför den framtida träningen både vad gäller djurkänsla och styrka, även om det naturligtvis inte går att säga något säkert om hur hon kommer att bli som vallhund. Andra meriter av den lite mer kostsamma sorten är ett par isärplockade och destruerade mobiltelefoner, några söndergnagda skor, gnagt nymålat trappräcke och slickad, gnagd och sugen tapet (också nyuppsatt). Kort sagt, då det gäller den destruktiva sidan en ganska normal valp.