Ras:    Lapsk Vallhund

Fullständigt namn:    SUCH Tjakke´s Milla

Alias:    Målla

Född:    2003

Ägare: Susanne

Kännetecken:    Målla, namnet efter växtfamiljen mållor. Fast om jag innan jag bestämde mig hade läst på lite noggrannare vad som står skrivet om mållor hade hon kanske fått heta något annat - "kala eller vitmjöliga av blåsformade hår, sällan med andra typer av hår, ibland illaluktande eller sällan aromatiska".  Stackars vovve. Hos uppfödaren hade Målla en förkärlek i att sova i ugnsfasta formar så redan där borde jag förstått att hon skulle bli mycket speciell. Målla gjorde tidigt klart för de andra hundarna i hundflocken att det var hon som bäst visste hur saker och ting skulle styras upp. Trots att hon är yngre än både Geitla och Avena är det inget tvivel om vem som bestämmer.

Målla köptes för att jag äntligen skulle komma ut på tävlingsplanen i lydnad och sök, fast av det har det blivit intet. Jag har inte lyckats hitta hennes "motivationsknapp" mer än periodvis. Lika lite motor och motivation för att träna sök eller lydnad under kontrollerade former, lika mycket motivation och motor har Målla att utföra det hon själv tycker är viktigt. Exempel på sådana göromål kan vara att ställa ekorrar, gräva efter sork eller att gräva ner ben eller ägg. Vissa dagar går träningen utmärkt och hon utför momenten snabbt, villigt och med glädje, medan det andra dagar är segt som sirap. Akilleshälarna är linförighet och fritt följ. Man kanske kan be SBK att ändra lite i reglerna? Hon packar till jorden ordentligt efteråt så grävarbetet borde absolut ge en 10:a. Det är inte för inte som hon var "den lilla trädgårdsmästaren" som liten. En lärdom här skulle kunna vara att inte låta självständiga hundar få hålla på med sitt eget som valp och unghund. Tror att en del av problemen har uppstått där.

Meriter:    Målla är utställd vid tre utställningar och vid den senaste fick hon sitt tredje cert och sitt championat, bara några dagar äldre än den stipulerade åldern två år. Därefter har utställningskarriären legat på hyllan eftersom varken jag eller hund tycker att den delen är speciellt skojig.

Målla har ytterligare ett par "meriter", som troligen är helt unika. Hon är nämligen helt fixerad av fästingar. Både katter och hundar får ovilligt foga sig i att bli fästingscannade av Målla och hon hittar och markerar varenda fästing som kan tänkas finnas på de stackars utsedda måltavlorna. Målla är även barnsligt förtjust i att få klorna klippta. Tja, skrev jag att hon var smart???